https://yade.fi

Mitä tarkoitetaan vesitasauksella, vesimittareilla, vesimaksuennakolla tai kulutusperusteisella vesimaksulla?

Vesimaksun peruste voi olla joko huoneistoissa asuvien henkilöiden lukumäärä tai huoneiston todellinen veden kulutus. Voit kysyä asiakaspalvelusta mihin oman taloyhtiösi vesimaksu perustuu.

Vesimittareilla tarkoitetaan vesijohtoverkostoon asennettuja mittareita, jotka mittaavat käytetyn kylmän ja kuuman veden määrää. Jos taloyhtiöissä on asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit, niin silloin vedestä peritään joka kuukausi henkilölukuun perustuva vesimaksuennakko ja kyseiset maksut tasataan todellisen kulutuksen mukaan 1-2 kertaa vuodessa. Jos todelliset kustannukset ovat olleet pienemmät kuin maksettu vesimaksuennakko, osakkaalle palautetaan rahaa. Jos todelliset kustannukset ovat olleet suuremmat kuin maksetut ennakkomaksut, silloin osakkaalta laskutetaan puuttuva summa.

Veden ennakkomaksut, mahdolliset tasauslaskut ja palautukset hoidetaan aina huoneiston osakkaan kanssa, sillä yhtiöjärjestyksen mukaan osakas vastaa huoneiston vastikkeista. Osakkaan ja vuokralaisen tulisi sopia keskenään esimerkiksi vuokrasopimuksessa, miten mahdolliset palautukset tai lisälaskutukset maksetaan. Yleensä vuokralainen vastaa veden kustannuksista.

Lämpimällä ja kylmällä vedellä on eri hinta, koska taloyhtiö hoitaa lämpimän veden lämmittämisen ja tästä tulee taloyhtiölle lämmityskustannuksia. Yleensä lämpimän veden hinta on noin 2-3 kertaa kylmän veden hinnan verran.