https://yade.fi

Haluan remontoida huoneistossani. Tuleeko minun ilmoittaa siitä?

Ilmoitusvelvollisuus riippuu siitä, mitä tarkalleen on tarkoitus remontoida.

Taloyhtiöllä on laaja vastuu rakenteista, eristeistä, sähköistä, vesikalusteita ja ilmanvaihdosta, ja moni remontti koskee näitä alueita. Esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremonttiin tulee saada lupa taloyhtiöltä ennen remontin aloittamista. Myös monessa tapauksessa lattiaremonttiin tulee saada yhtiön lupa, jos esimerkiksi lattiamateriaalia vaihdetaan. Huoneiston remonteista on aina hyvä ilmoittaa varmuuden vuoksi, jos olet epävarma tuleeko kyseisestä remontista ilmoittaa. Remontti-ilmoitus tehdään OmaYadessa osoitteessa oma.yade.fi .

Taloyhtiö voi asettaa remontteihin valvojan, jonka kohtuulliset kulut tulevat osakkaan maksettavaksi. Esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremonteissa yleensä käytetään valvojaa tarkistamaan vesieristeen tai vesikalusteiden asennukset. Valvonta ei kuitenkaan poista urakan tekijän vastuuta työnjäljestä, joten kannattaa aina varmistaa tekijän osaaminen.

Remontit, jotka koskevat vain pintamateriaaleja, kuten seinien tai katon maalaus, tapetointi tai yksittäisten seinäkiinnitysten (hyllyt, taulut) tekemisestä ei tarvitse ilmoittaa ja ne voi tehdä omatoimisesti ilman yhtiön lupaa. Kevyiden väliseinien osalta työn voi tehdä ilmoittamatta, jos väliseinän sisällä ei kulje taloyhtiön vastuulla olevia asioita kuten sähköjä tai putkia. Tässäkin tapauksessa jos olet epävarma onko seinä kantava tai kulkeeko sen sisällä taloyhtiön vastuulla olevia asioita, kannattaa remontista tehdä remontti-ilmoitus ennen työn aloittamista OmaYadessa.