1.1.2024 voimaan tullut Pelastuslain muutos siirsi vastuun huoneistojen palovaroittimista huoneiston haltijalta rakennuksen omistajalle kahden vuoden siirtymäajalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiö vastaa palovaroittimien olemassa olosta sekä niiden toiminnasta 1.1.2026 alkaen. Huoneiston asukas on velvollinen jatkossa ilmoittamaan taloyhtiölle viipymättä mahdollisista palovaroittimen vioista.
Taloyhtiöiden kannattaa keskustella hyvissä ajoin, miten asiaan halutaan reagoida. Asiasta on myös hyvä tiedottaa osakkaita esimerkiksi yhtiökokouksessa tai hallituksen kunnossapitotarveselvityksessä.
Olemme listanneet alle muutamia vaihtoehtoja, joita voi käyttää hallituksen keskustelun tukena miten vastuiden siirtymisen kanssa halutaan edetä.
Yleistä tietoa palovaroittimista
Palovaroittimia tulee määräysten mukaan asentaa jokaiseen kerrokseen sekä jokaista kerroksen alkavaa 60 m2 kohden. Esimerkiksi 45 m2 yhden kerroksen huoneistossa tulee olla vähintään 1 kpl palovaroitin ja 80 m2 yhden kerroksen huoneistossa tulee olla vähintään kaksi palovaroitinta.
Palovaroittimia on kahta eri tyyppiä: optiset ja ionisoivat palovaroittimet. Optinen palovaroitin havaitsee huoneilmasta savusta tulevat hiukkaset, kun taas ionisoiva palovaroitin havaitsee savun sen sähkönjohtavuuden erojen vuoksi. Optinen palovaroitin toimii paremmin kytevien tulipalojen havaitsemiseen ja siten sopii hyvin kodin yleisvaroittimeksi. Ionisoiva palovaroitin soveltuu paremmin esimerkiksi takkahuoneeseen tai tilaan, jossa säilytetään paljon elektroniikkaa.
Palovaroittimien elinkaari on 5-10 vuotta, jonka jälkeen niiden herkkyys heikkenee merkittävästi.
Miten taloyhtiön tulee reagoida?
Taloyhtiön hallituksen on hyvä keskustella, miten taloyhtiö etenee asian kanssa. Olemme listanneet alle vaihtoehtoja, jotka on hyvä keskustella hallituksen kokouksessa ja ottaa tarvittaessa huomioon talousarviossa ja hallituksen kunnossapitotarveselvityksessä. Vaihtoehdot eivät ole paremmuusjärjestyksessä ja jokin vaihtoehto voi soveltua toiselle taloyhtiölle ja toinen toiselle.
Taloyhtiön kannattaa myös tiedottaa osakkaita siitä, miten palovaroittimien vioista jatkossa ilmoitetaan: ilmoitetaanko paristojen vaihtotarpeesta suoraan huoltoyhtiölle, isännöitsijätoimistolle vai palveluntarjoajalle. Lisäksi huoltoyhtiön tai muiden osapuolien kanssa tulisi käydä läpi toimintatavat.
Vaihtoehto A: Palovaroittimet palveluna
Taloyhtiöille on tarjolla palveluita, joissa palovaroittimien vaihdot ja toiminnantarkastus hoidetaan ulkopuolisen sopimuskumppanin avulla. Kyseisestä palvelusta tulee taloyhtiölle lisäkulua, mutta samalla taloyhtiö voi luottaa siihen, että palovaroittimien toiminnasta huolehtii alan ammattilainen.
Plussat:
- Taloyhtiö varmistuu asian hoidosta
- Vastuu palovaroittimien kunnossapidosta on sopimuskumppanilla
- Huoleton vaihtoehto
Miinukset:
- Lisää taloyhtiön vuosittaisia kustannuksia
Vaihtoehto B: Sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet
Vuoden 2009 jälkeen rakennetuissa taloyhtiöissä huoneistoihin on määräysten mukaan asennettu suoraan sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Vanhemmissa rakennuksissa tälläinen muutos voidaan järkevästi suorittaa esimerkiksi sähköremontin yhteydessä. Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet ovat hyviä sen suhteen, ettei paristojen vaihdosta tarvitse huolehtia ja siten niiden toiminta on varmempaa.
Plussat:
- Huoleton vaihtoehto sen suhteen, ettei akkujen tai paristojen vaihdosta tarvitse huolehtia
Miinukset:
- Ei välttämättä kustannustehokasta asentaa muuten kuin sähköremontin yhteydessä
Vaihtoehto C: Huoneistojen palovaroittimien uusiminen kerralla
Uusimalla kaikkien huoneistojen palovaroittimet kerralla voidaan varmistua palovaroittimien mallista, elinkaaresta ja helpottaa kunnossapidon ennakointia. Jatkossa palovaroittimien paristojen vaihdot voidaan ajoittaa keskitetysti sekä palovaroittimien uusiminen voidaan suunnitella jo etukäteen seuraavan 10 vuoden jälkeen.
Plussat:
- Yhtenäisten palovaroittimien kunnossapito helpottuu ja selkeytyy
- Palovaroittimien paristojen vaihdot ja hälyttimien uusiminen voidaan ajoittaa etukäteen keskitetysti ja siten ennakoitavuus paranee
Miinukset:
- Vaatii alkuinvestoinnin
- Osassa huoneistoissa voi olla juuri uusitut ja toimivat hälyttimet
Vaihtoehto D: Pidetään huolta nykyisistä palovaroittimista
Vastuun siirtyminen ei suoraan velvoita yhtiötä tekemään suuria muutoksia huoneistojen palovaroittimiin. Vähimmäissuositus on kiertää jokainen huoneisto taloyhtiön toimesta ja tarkistaa että asianmukaiset palovaroittimet löytyvät, testata niiden toimivuus ja korjata mahdolliset puutteet asentamalla huoneistoista puuttuvat palovaroittimet yhtiön toimesta. Saman kierroksen aikana voidaan tarvittaessa myös vaihtaa hälyttimien paristot.
Plussat:
- Ei vaadi suurta alkuinvestointia
- Osakkaiden huoneistoissa ei tarvitse tehdä muutoksia
Miinukset:
- Hälyttimien paristojen ja akkujen vaihtoa tehdään yksitellen asukkaiden ilmoitusten perusteella
Vaihtoehto E: Siirretään keskustelu ensi vuoteen
Lakimuutokselle on annettu kahden vuoden siirtymäaika ja vastuu palovaroittimista siirtyy taloyhtiölle 1.1.2026 alkaen. Taloyhtiöillä on myös mahdollisuus vielä odottaa ja seurata miten yritysten tarjoamat kehittyvät vuoden aikana ja miten muut taloyhtiöt ratkaisevat tilanteen.
Plussat:
- Ei vaadi toimenpiteitä välittömästi
Miinukset:
- Asian siirtäminen voi olla itsensä huijaamista, jos ei ole valmis ottamaan asiaa kunnolla käsittelyyn viimeistään vuoden päästä